• Dekker van Geest WK Zaal: Verburch JO13 doet het weer

27 dec 2019
  • Spanning en sensatie tot de laatste seconde

Op zaterdag 21 december werd het DEKKER van GEEST Westlands Kampioenschap Zaal voor spelers onder de 13 gehouden op ons sportpark. Plaats van handeling was de Jan van der Valk sporthal. Verburch was ingedeeld in een poule met Maasdijk, Quintus en Lyra. Vooraf was moeilijk in te schatten wat de werkelijke kansen op resultaat waren. Verburch kwam immers uit met 6 spelers onder de 12 en 3 onder de 13 jaar. Daar het zaalvoetbalteam maximaal uit 9 spelers mag bestaan moesten 5 jongens van het bestaande team op de tribune plaats nemen, geen gemakkelijke keuze voor de trainers derhalve. maar zij kozen naar eer en geweten. De afvallers moesten een aantal keren slikken en waren zwaar teleurgesteld, doch waren aanwezig om het team aan te moedigen en te ondersteunen. Klasse mannen en het geeft tegelijkertijd de teamspirit weer, een kwaliteit waar men trots op kan zijn.

Het toernooi werd een ware triller. Alfred Hitchcock had er een film van kunnen maken; De eerste poulewedstrijd ging tegen Maasdijk en Verburch verloor kansloos met 4 tegen 1. De teleurstelling was groot en er moest iets gebeuren. Twee overwinningen in de poule waren nu noodzakelijk om verder te komen en in de kwartfinale te mogen strijden. Quintus werd verslagen met 4 tegen 0 en de spanning steeg. Door de resultaten van de andere wedstrijden moest in ieder geval met twee doelpunten verschil gewonnen worden van Lyra om hen de baas te blijven. Het werd een wedstrijd op het scherpst van de snede en na een 1 tegen 1 tussenstand trok Verburch aan het langste eind met 3 tegen 1. Bij het eindsignaal was het contrast op het veld groot. Blijdschap(Verburch) en verdriet {Lyra) waren in een blik te vangen. Het verdriet bij Lyra verdween echter snel toen de uitslag van Maasdijk bekend werd en Lyra alsnog meeging naar de kwartfinales. Naast deze teams plaatsten FC 'Gravenzande, Westlandia, Velo. KMD, Naaldwijk en MVV 27 zich voor de kwartfinales. Verburch moest tegen KMD en de winnaar zou in de halve finale uitkomen tegen de winnaar van Westlandia tegen Naaldwijk. KMD werd met 3 tegen 0 aan de zegekar gebonden en de grote verrassing was de uitschakeling van Westlandia. Zij dolven het onderspit tegen Naaldwijk na strafschoppen. FC 'Gravenzande en Lyra werd de andere halve finale en deze wedstrijd werd gewonnen door FC ' Gravenzande. Zou Verburch de andere finalist worden was de vraag. Zouden zij de spanning aankunnen? Het antwoord werd snel gegeven. Verburch won met 2 tegen 0 en maakte daarmee aan deze onzekerheid een eind.

De finale werd een echte happening. Het talrijk opgekomen publiek kwam aan zijn trekken.

FC' Gravenzande kwam sterk uit de startblokken. Zij zetten vol druk en Verburch kwam niet aan voetballen toe. Zij werden gedwongen veelal de lange bal te spelen en hier wist de tegenstander wel raad mee. Verburch kwam achter met 2 tegen 0, waarbij vermeld kan worden dat de eerste goal van FC 's Gravenzande een plaatje was. Verburch stroopte de mouwen op en probeerde het tempo omhoog te schroeven. Het doel van FC' Gravenzande werd aan een bombardement blootgesteld en Verburch kwam op 2 tegen 1. De tijd drong zodat Verburch risico's moest gaan nemen. Hierdoor ontstond de nodige ruimte maar de verdediging hield stand, Doordat Verburch ook niet meer kon scoren leek een nederlaag onoverkomelijk, doch werkelijk bij de aller allerlaatste aanval kreeg Verburch met nog 5 seconden op de klok een terechte pingel te nemen. De omroeper gaf aan dat na de strafschop de wedstrijd direct afgelopen zou zijn. Zou Verburch een gelijke stand uit het vuur kunnen slepen? Supporters durfden niet te kijken en ook sommige spelers van Verburch, alsmede de trainers hadden het niet meer. Max stond achter de bal. De scheidsrechter blies en onberispelijk schoot hij de bal tegen de touwen. Het gejuich moet in de directe omgeving te horen zijn geweest, maar Verburch had nog niets, slechts een verlenging was afgedwongen. Bij FC 's Gravenzande was de teleurstelling groot. Zo dicht bij winst en het dan nog door de vingers voelen glijden. Dan maar in de verlenging riepen zij in koor. De verlenging zou 5 minuten zijn, het sudden death systeem zou worden gevolgd. Dit hield in dat de ploeg die scoorde de winnaar zou zijn. Het werd weer billen knijpen voor beide teams. Beide verdedigingen werden op de proef gesteld maar hielden stand. In de laatste minuut van deze verlenging was het toch Verburch dat na een mooie aanval de doelman van FC 's Gravenzande wist te verschalken. Het dak ging eraf. Verburch won met 3 tegen 2. Complimenten zeker ook voor de tegenstander. Wat een finale. Wat een spanning. Wat een sensatie. Wat een verloop. De eerste wedstrijd kansloos verliezen, vrezen dat de kwartfinale aan je neus voorbij gaat, toch de finale halen, met 2 tegen 0 achter komen om 5 seconden voor tijd gelijk te maken en in de verlenging de cup te bemachtigen. Hitchcock had het niet kunnen bedenken.

Max, Milo, Morris, Dimitri, Boy Jim, Rens Olivier, Sepp en ook Sven, Stan, Noah, Chris en Ticho met de trainers Paul, Dennis en Dave van harte gefeliciteerd. Een ervaring rijker die nog lang op jullie netvlies zal blijven staan. Tot slot een woord van dank aan de organisatie van dit mooie evenement. Dank ook aan de sponsoren en als laatste fijne, zinvolle dagen en een flitsend, gezond en sportief 2020.

rfwbs-slide